Konu Cevaplama Paneli
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 7 ve 7

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ile ilgili soru ve cevaplar

Peygamberimizle ilgili Sorularınız icinde Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ile ilgili soru ve cevaplar konusu , Soru 1 : Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in kendisine vahiy gelmeden önce devamlı olarak şehirden uzaklaşıp, putlara tapmamanın zevkini çıkardığı yer ve sonunda da kendisine peygamberliğin verildiği yani ilk vahyin geldiği dağın ...

  1. #1
    Status : << aLyaDua >> isimli Üye şimdilik offline konumundadır
    Üyelik tarihi: Sep 2009
    Mesajlar: 948
    << aLyaDua >> yakında ünlü olacak
    Tecrübe Puanı
    0

    Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ile ilgili soru ve cevaplar



    Soru 1 : Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in kendisine vahiy gelmeden önce devamlı
    olarak şehirden uzaklaşıp, putlara tapmamanın zevkini çıkardığı yer ve
    sonunda da kendisine peygamberliğin verildiği yani ilk vahyin geldiği dağın
    ve mağaranın ismi nedir?
    Cevap : Nur dağı, Hira mağarası.
    Soru 2 : Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’e Hira mağarasında iken gelen ilk vahyin şekli
    nasıldır?
    Cevap : Rüyayı Sadıka (Gerçek rüya şeklinde)
    Soru 3 : Ebu Süfyan, Ebu Cehil ve El-Ehnes isimli üç müşrik gizlice birbirlerinden
    habersiz Allah Resulü (s.a.v.)’in Kur’an okumasını dinlemeye giderlerdi.
    Sabaha kadar evin yakınında Kur’an okunuşunu dinlerler gün ağarmaya
    başlayınca da kimseler görmesin diye gizlice ayrılmak istediklerinde
    birbirleriyle karşılaşırlar ve birbirlerine bir daha gelmemek üzere söz verirlerdi.
    Ama her üçüde bir önceki gece dinledikleri şeyi özlerler, verdikleri sözleri
    unutur yine bir sonraki gece gizlice gelirlerdi. Bir kez daha söz verip gene
    gelirler Kur’an’ı Kerim’in bu güzelliğini gördükleri halde yinede teslim
    olmuyorlardı. İşte bu şekilde hoşnut olup ta kabul etmeyen, teslim olmayan bu
    insanlar ve onlar gibi onların bulunduğu konuma ne ad verilir?
    Cevap : İnadı Küfür.
    Soru 4 : İslam’ı yaşamak için yerel iktidarın zulüm rejimlerinden kaçıp daha müreffeh bir
    hayata kavuşmak müslümanca yaşamak, Allah (c.c.)’ın kanunlarını ikame etmek,
    Ruhun Allah (c.c.)’ın kanunlarıyla terbiye edilmesi için ilahi yaşam kaygısını
    Allah (c.c.)’ın arzında değişik yerlerde vermek sebebiyle yapılan göçe ne ad verilir?
    Cevap : Hicret.
    Soru 5 : Mekke’de İslam’ın istediği şekilde yaşayamayan müslümanların, bir davanın
    gerçekleşmesi gayesi ile yani insanların ve beşer sistemlerin değil, Allah (c.c.)’ın
    istediği şekilde yaşamak için vatanlarını, evlerini, binitlerini, ailelerini terk
    etmeleri hareketine ne ad verilir?
    Cevap : Hicret.
    Soru 6 : Suçları yalnız Allah (c.c.)’a inanmak, onun kanunlarına göre yaşamayı istemek
    olan insanlara Mekke müşrik devleti tarafından alınan, hiç bir şekilde
    müslümanlarla temas edilmeyecek, onlardan kız alınmayacak, kız verilmeyecek,
    hiç bir şey satın alınmayacak ve satılmayacak gibi kararların alınıp halka
    duyurulması için bir afişle Kabe’nin duvarına asılması olayına İslam tarihinde
    verilen ismi o günkü ve bugünkü adıyla söyleyiniz.
    Cevap : Haber-üs Sahife, Ambargo.
    Soru 7 : Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in Medine’ye gelişinin yedinci ayında Rabbimiz
    savaşa izin verdi. Bu izin Hac suresi 39 ve 40.cı ayetlerle oldu. Bu ayetlerden
    sonra Allah Resulü (s.a.v.)’in düşman üzerine gönderdiği ilk İslam ordusu ve
    aynı zamanda İslam’ın ilk seriyyesi olan seriyyenin komutanı kimdir?
    Cevap : Hz. Hamza (r.a.) dır.
    Soru 8 : Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in hicretinden hemen sonra Medine’de yaptığı
    ilk üç iş nedir?
    Cevap : a-İslam devletinin merkezi olan caminin inşaatı,
    b-Müslümanların ekonomik sorunlarını gidermek,
    c-Müslümanların can emniyetini sağlamak.
    Soru 9 : İşkence yıllarında Ebu Lehep ve karısı Ümmü Cemil müşriklerin iki azılı
    kişileri idiler. Biri emir veriyor diğeri uyguluyordu. Ebu Lehebin emriyle
    Ümmü Cemil dikenleri topluyor ve Allah’ın Resulü (s.a.v.)’in geçeceği
    yollara diziyordu. Bu iki zalimin yaptıkları zulümlerden dolayı Kur’an’ı
    Kerim’de adlarına sure inmiş ve bu surede kendilerine Rabbimizin kelamıyla
    beddua edilmiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’e ve ashabına zulmeden
    bu iki azılı müşrikin Tebbet suresinde geçen ahiretteki isimlerini söyleyiniz.
    Cevap : Hammaletel Hatap.
    Soru 10: Rasulüllah Efendimiz (s.a.v.)’in bir gecede Mekke’den Kudüs’e oradan da
    Allah (c.c.)’a en yakın makam olan Sidret-ül Müntehaya gitmesine ne ad verilir?
    Cevap : İsra ve Miraç.
    Soru 11: Beş vakit namaz ne zaman farz kılındı?
    Cevap : Miraçta
    Soru 12: Mekke’de tebliğ imkanı kalmayınca Allah Resulü (s.a.v.) tebliği Mekke dışına
    taşımayı düşündü. İlk sefer olarak Taife gitmeyi planladı. Çünkü orada
    akrabaları vardı ve bundan dolayı tebliğin rahat olacağına inanıyordu. Ama
    orada da Ebu Lehebin emriyle zulmün devam ettiğini görünce Peygamber
    Efendimiz (s.a.v.) küfür ehli hakkında mukaddes ve tarihi bir söz söylüyordu.
    Bizlere tecrübe ve düstur olacak bu tarihi söz nedir?
    Cevap : “Küfrün hepsi tek millettir.”
    Soru 13: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) hicret esnasında Medine yolunda değil
    Mekke’nin güney kısmına doğru yola çıkıp ve üç gün Mekke yakınlarında bir
    mağarada kalıp sonra hicretlerine (yollarına) devam ettiler. Ebu Bekir (r.a.) ile
    kaldıkları bu mağaranın ismi nedir?
    Cevap : Sevr Mağarası.
    Soru 14: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in emriyle savaşa gidilen ama kendisinin
    iştirak etmediği seferlere (savaşlara) ne denir?
    Cevap : Seriyye.
    Soru 15: Mekke’de yaşanan ambargo olayından sonra her an saldırı olur diyerek
    silahlı olarak bekleyen müslümanlardan bir sahabe bir gün
    Rasulüllah (s.a.v.)’e şu suali sordu: “Ya Rasulüllah, hayatımızdan emin olup
    silahlarımızı bırakacağımız gün gelmeyecek mi?” Bu soruya Peygamber
    Efendimiz (s.a.v.)’in kıyamete kadar da Ümmeti Muhammede bir ölçü olacak
    şekilde verdiği cevap nedir?
    Cevap : “Müslümanların silahlarını bırakıp rahat edecekleri günler az olacaktır”
    şeklinde oldu
    Soru 16: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in bizzat başında komutan olarak iştirak ettiği
    savaşlara gaza denir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) kaç defa savaşa katılmıştır?
    Cevap : 27 defa
    Soru 17: Hz. Ömer (r.a.)’in ifadesi ile Rasulüllah (s.a.v.)’in hayat programının özeti nedir?
    Cevap : İman, Hicret, Cihat.
    Soru 18: Allah (c.c.)’ın istediği gibi İslam’ı top yekün yaşanması , İslam’ı tebliğ uğruna
    verilen mücadeleye, Allah (c.c.)’ın hükümlerinin her tarafta uygulanmasını temin
    için mü’minin canı ve malıyla, mücadeleye, söz, yazı, sohbet ve savaşla olan
    harekete ne denir?
    Cevap : Cihat.
    Soru 19: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in bizzat orduya komutan olarak ilk katıldığı
    savaşın, başka bir ifade ile ilk gazvenin adı nedir?
    Cevap : El-Ebva (Veddan) Gazvesi.
    Soru 20: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in gönderdiği ilk savaşlardan olan seriyyenin
    bir kaç özelliği vardır ki bunlar: İlk defa bir kafir öldürüldü, ilk defa esir alındı,
    ilk defa ganimet alındı, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu seriyyeye gizli bir
    yazıyla emir vermiştir. Bu özelliklere sahip olan seriyyenin komutanı kimdir?
    Cevap : Abdullah Bin Cahş.
    Soru 21: Uhut harbinde Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’i öldürmek kastı ile atını onun
    üzerine süren ama Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in bir hamle ile öldürdüğü,
    Mekke döneminde Rasulüllah (s.a.v.)’e en çok işkence yapan ve ölümü
    Efendimizin elinden olan kafir kimdir?
    Cevap : Ubey Bin Halef.
    Soru 22: Mekke devletinin, İslam devletine yenildiği savaşların en büyüklerindendir.
    Ki bu savaşta müşriklerin önde gelen isimlerinden Ebu Cehil, Utbe Bin Rabia,
    Ümeyye Bin Halef, Nadir Bin Haris gibi azılılarını kaybetmiälerdxr.
    Cevap : Bedir Savaşı.
    Soru 23: Bedir savaşında esir alınmış müşrik bir şair bir daha müslümanlar ve İslam
    dini aleyhine şiirler yazmamak şartıyla serbest bırakılmıştı. Ama Uhut savaşı
    öncesinde basının, medyanın, şairlerin önemini bilen Mekke müşrik devleti
    köle olan bu şairi fikren devlete bağlı olduğu için dili ve kalemi satın alınarak
    devlet rejimini müdafaa nutukları attırdı. Mekke müşrik devletinin zorlaması ile
    yine İslam’ın aleyhine şiirler yazdırtılan bu şair kimdir?
    Cevap : Ebu İzzet.
    Soru 24: İslam’ın Mekke döneminde bulunmayan, Medine döneminde ortaya çıkan
    namaz kılıp, oruç tutup, hacca gittiği hatta cihada dahi iştirak ettiği halde İslam
    düşmanlığı yapan, Kur’an okuyup okutturdukları halde tağutun, şirki düzenlerin
    ve putların emrinde çalışan müslüman tipleri vardı. Uhut savaşına önce katılıp
    sonra askerin moralini bozmak için tekrar Medine’ye dönen o gün için başlarında
    Abdullah Bin Ubey olan İslam toplumunun kanser kaynağı tiplere İslam’ın verdiği
    isim nedir?
    Cevap : Münafık.
    Soru 25: İslam’ın en önemli savaşlarından biri olan Uhut savaşı galibiyetle sona
    ermedi. Kıyamete kadar Ümmeti Muhammede ders ve tecrübe olacak
    bir olaydı. İşte Uhut gibi bir savaşın kazanılamamasının sebebi nedir?
    Cevap : Peygamberimiz (s.a.v.)’in emrinin ihlali (Keyfi hareket etmek)

    Soru 26: Bir musibet bin nasihatten yeğdir. Akıllı, tarihten ders almasını bilen bir
    insanın (Ümmeti Muhammed’in) Uhut savaşından alacağı tek ders vardır.
    Uhut savaşının ümmete verdiği ders nedir
    Cevap : Emre itaat etmek.
    Soru 27: Ebu Bera adında bir münafık müslüman olduğunu ve Kur’an’ı Kerim’i
    öğrenmek istediklerini söyleyip, Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’den
    bulundukları mevkide kendilerine Kur’an öğretmeleri için Kur’an
    okutabilecek sahabeler, hafızlar istedi. Peygamberimizin izni ile İslam’ı
    kabul eden bu yeni insanlara Allah (c.c.)’ın dinini ve kitabını öğretmek
    için 70 tane hafız sahabe, Ebu Bera ismindeki münafık ile yola çıktı.
    Fakat bu güzide insanlar yolda pusuya düşürülerek şehit edildiler.
    Bu olayın haberi Allah Resulü (s.a.v.)’e ulaşınca çok üzüldü, dayanamadı
    hatta namazlarda onlara kunut okudu (beddua etti). Bu hadise İslam tarihinde
    70 sahabenin şehit edildiği yerin ismi ile anılır. Bu hadisenin adı nedir?
    Cevap : Bir-i Mauna hadisesi.
    Soru 28: Hendek savaşının diğerlerinden farkı bir savunma niteliğinde olmasıdır. Bu
    savunma Medine’nin düşman gelecek olan tarafına hendek kazılmasıdır.
    Hendek kazılması yönündeki fikir ise yapılan istişarenin sonucudur.
    Bu istişarede Hendek kazma fikrini ortaya koyan kimdir
    Cevap : Selman-ı Farisi.
    Soru 29: Umre maksadıyla Mekke’ye gelip kendilerine Kabe’nin olduğu yere
    sokulmayacakları haberini alan Allah Resulü (s.a.v.), Hz. Osman’ı elçi
    olarak Mekke’ye gönderdi. Daha sonra Hz. Osman’ın öldürüldüğü
    haberi (yanlış) gelince Efendimiz (s.a.v.) elçiyi öldüren bu müşriklerle
    savaşmadan vazgeçmeyeceğiz diyerek etrafındaki sahabeleri savaş için
    biat etmeye davet etti. Sahabeler de ölünceye kadar savaşacaklarına
    dair biat ettiler. Bu biate ne ad verilir?
    Cevap : Rıdvan Biatı.
    Soru 30: Hicretin 6.cı yılında Hac için gelen müslümanlar müşrikler tarafından
    Mekke’ye sokulmayıp hatta elçi olarak gönderilen Hz. Osman’ın şehit
    olduğu (yanlış) haberinden sonra yapılan Rıdvan Biatını duyan müşrikler
    o yıl Mekke’ye girilmemesi şartıyla aralarında bir barış anlaşması
    yapılmasını teklif ettiler. Bu teklif kabul edilerek anlaşmaya gidildi.
    Anlaşmanın tüm maddeleri ilk görünüşte müslümanların aleyhine gibi görüldü
    ise de netice müslümanların yararına sonuçlar çıkan anlaşmanın adı nedir?
    Cevap : Hudeybiye Anlaşması.
    Soru 31: Hudeybiye anlaşmasından sonra müslüman olup Medine devletine
    sığındığında anlaşma gereği Mekke polisine Rasulüllah (s.a.v.) tarafından
    teslim edilen biri vardı. Yolda Mekke polislerini öldürerek
    Peygamberimiz (s.a.v.)’e “Siz sözünüzü tuttunuz Ya Rasulüllah, ben ise
    işkenceden kurtulmak istedim” diyerek Medine’den çıkar ama
    Mekke’ye de teslim olmadan Medine dışında El-İss denen yere yerleşip
    Mekke’nin ticaret kervanlarını vurarak Mekke devletini yıldırdı. Aldığı
    işaretle bu hareketine Mekke’den müslüman olarak çıkan yeni müslümanları
    yanına alarak bu harekete devam eder. Mekke devleti yapılan Hudeybiye
    anlaşmasını bu şahsın hareketlerine dayanamayarak kendisi bozmak zorunda
    kalır. Bu sayede İslam’ın ve müslümanların aleyhine olan anlaşmayı lehe
    çeviren sahabe kimdir ve İslam tarihinde bu yapılan harekete ne denir
    Cevap : Ebu Basir – Vur kac taktigi
    Soru 32: Ebu Basir’in vur kac hareketini başlatıp Hudeybiye anlaşmasını
    müslümanların lehine çevirmesi anlaşma maddelerinde bulunan ifadelere aykırı
    davranmayıp usulüne uygun anlaşmaya sadık kalarak hareket etmesi Allah
    Resulü (s.a.v.)’in bir siyaseti idi. Çünkü anlaşmanın maddesi “Mekke’den bir
    müşrik müslüman olup Medine’ye iltica ederse, Medine devleti bu müslümanı
    Medine’ye almayacaktı.” Bu madde de geçen ifadeye göre Allah Resulü (s.a.v.)
    Ebu Basir’i Medine’ye almamış ama Medine dışındaki gerilla hareketini
    duyunca da ona müdahale etmediği gibi “Keşke Basir yalnız olmasaydı” diyerek
    onun yaptığını ima ile kabul etmişti. Allah Resulü (s.a.v.)’nün bu olaydaki izlediği
    siyasetin bize verdiği anlam nedir?
    Cevap : Beşer hukukunu müslümanların lehine kullanma siyaseti.
    Soru 33: Müşriklerin önceden Mekke’ye diktikleri putları Allah Resulü (s.a.v.) Mekke
    fethinde teker teker işaret ederek putları yıktırdı. Her putu işaret edip kırdırırken
    bir ayet okuyordu. İşte Allah Resulü (s.a.v.)’in putları kırarken okuduğu ayet
    meali nedir?
    Cevap : Hak Geldi Batıl Zail Oldu. Batıl yok olmaya mahkumdur. (İsra 81)
    Soru 34: Huneyn savaşında Allah Resulü (s.a.v.), Ebu Hadrat’ı casus olarak Havazin
    ahalisi için gönderdi. Havazin halkının savaş için hazırlık yaptığını duyan
    Peygamberimiz (s.a.v.) hazırlıklara başladı. Bu savaş için henüz müslüman
    olmamış olan Saffan Bin Ümeyye isimli bir kafirden 100 zırh ve silah geri
    verilmek üzere alıp Havazin üzerine yürüdü. Bu hareketle Allah Resulü
    (s.a.v.)’in ümmetine verdiği ders nedir?
    Cevap : Düşmanla savaşmak için kafirden silah alınabileceği hususu.
    Soru 35: Münafıkların Küba’da yaptıkları ve Peygamber (s.a.v.)’e gelerek orada namaz
    kıldırmasını isteyerek yaptıkları yerin meşrulaşmasını istedikleri ama Efendimizin
    Hz. Cebrail (a.s.)’ın bildirmesiyle kabul etmediği gibi yıktırdığı ve hakkında ayet
    inen mescidin adı nedir?
    Cevap : Mescidi Dırar.
    Soru 36: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in zevcelerinin (hanımlarının isimlerini söyleyiniz.
    Cevap : a- Hz. Hatice b- Hz. Sevde c- Hz. Aişe d- Hz. Zeynep
    e- Hz. Ümmü Seleme f- Hz. Hafsa g- Hz. Zeynep (Cahşın kızı)
    h- Hz. Ümmü Habibe i- Hz.Cüveyriyye
    j- Hz. Safiyye k- Hz. Mariyye l- Hz. Meymune (R. Anhüma).

    Soru 37: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in İncil ve Tevrat’ta geçen isimleri nelerdir?
    Cevap : İncil’de; Baraklit, Tevrat’ta; Münhemenna.
    Soru 38: Hz. Hacer validemiz Mekke topraklarında oğlu İsmail’e su aramak için Safa
    ve Merve tepelerinde koşup dururken, bıraktığı yerde kendi kendine ayaklarını
    yere vurarak eşinen Hz. İsmail’in ayakları altından Allah (c.c.)’ın izni ile çıkan
    ve bugün dahi müslümanların faydalanıp içtiği, tüm hacıları doyuran, şifalı,
    bereketli, bu gün yer itibariyle Kabe’nin altından çıkan suyun adı nedir?
    Cevap : Zemzem.
    Soru 39: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in doğumu ne zamandır?
    Cevap : Miladi 571 yılı (Fil vakasının olduğu yıl), Rebülevvel ayının 12.ci gecesine
    tesadüf eden Pazartesi günü dünyaya geldi.
    Soru 40: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in annesinin ismi nedir?
    Cevap : Vehb’in kızı Amine.
    Soru 41: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in süt annesinin adı nedir?
    Cevap : Hz. Halime.
    Soru 42: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in süt kardeşinin ismi nedir?
    Cevap : Hz. Şeyma.
    Soru 43: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in dedesinin adı nedir?
    Cevap : Abdulmuttalip.
    Soru 44: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in babalarının ismi nedir?
    Cevap : Abdullah.
    Soru 45: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in dedesinin vefatından sonra büyüten
    amcası kimdir?
    Cevap : Ebu Talip.
    Soru 46: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) kaç tarihinde Mekke’den Medine’ye hicret etti?
    Cevap : 622 yılında.
    Soru 47: Ganimet ne demektir?
    Cevap : Harpte düşmanlardan alınan mal demektir.
    Soru 48: İslam’da ilk ganimet ve esir ne zaman alındı?
    Cevap : Abdullah Bin Cahş komutasında yapılan seriyyede alındı.
    Soru 49: İlahi vahye göre ganimetlerin taksimi nasıl yapılırdı?
    Cevap : Ganimetlerin beşte biri Allah’a ve Resulüne, beşte dördü ise mücahitlere aitti.
    Beşte bir de beşe ayrılarak Peygamberimiz (s.a.v.)’in akrabası, yetimler,
    fakirler ve aciz yolculara verilirdi.
    Soru 50: Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in: “Eğer Zeyd Bin Harise şehit olursa
    yerine Cafer Bin Ebu Talip, oda şehit olursa komutanlığa Abdullah Bin Revaha
    geçsin, şayet oda şehit olursa müslümanlar içlerinden birini seçsin” diyerek
    orduyu gönderdiği ve bu tüm söyledikleri şeylerin gerçekleştiği savaş hangisidir?
    Cevap : Mute savaşı.
    Soru 51: Ehli Beyt kimdir?
    Cevap : Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in aile fertleri ve bunların soyundan gelenlere denir.
    Soru 52: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in kaç adı vardır söyleyiniz.
    Cevap : Dört adı vardır: a-Ahmet b-Muhammed c-Mustafa d-Mahmut.
    Soru 53: Yaşı yirmiyi geçmediği halde, aralarında büyük sahabelerin de bulunduğu,
    Bizanslılara karşı savaşan İslam ordusuna Rasulüllah (s.a.v.) tarafından
    atanan sahabedir. Bu atamayı dünyadan göç etmeden birkaç dakika
    evvel ve Azrail (a.s.)’ın yanında iken son sözleri nedir?
    Cevap : Üsame Bin Zeyd (r.a.) (“Üsame’nin ordusu cihada gitsin”)
    Soru 54: İslam Medine devletini Efendimiz (s.a.v.) kurduktan sonra devletler bazında
    İslam’ı tebliğ için hangi ülkelere elçi ve mektup göndermiştir?
    Cevap : Habeşistan, Mısır, Doğu Roma İmparatorluğu ve İran.
    Soru 55: Efendimiz (s.a.v.)’in Refikül Ala’ya (Büyük dosta-Cenabı Allah’a) kavuşma
    olarak tarif ettiği vefatı kaç yaşında olmuştur.
    Cevap : 63 yıl olmuştur.
    Soru 56: Tebuk seferine katılmadığı için Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ve ashabının
    kendisiyle (hakkında ayet nazil oluncaya kadar) 50 gün konuşmadığı
    sahabe kimdir?
    Cevap : Kab Bin Malik.
    Soru 57: Medine’de münafıkların başı olan hainin ismi nedir?
    Cevap : Abdullah Bin Ubeyy Bin Selul.
    Soru 58: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in vefatından sonra kendisini peygamber ilan
    eden ve sonra Yemame’de Vahşi tarafından öldürülen sahtekar kimdir?
    Cevap : Müseylemetül Kezzap
    Soru 59: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) kaç yaşında peygamber oldu ve ne kadar süre
    peygamberlik yaptı?
    Cevap : 40 yaşında peygamber oldu, 23 yıl peygamberlik yaptı.
    Soru 60: Habeşistan’a yapılan hicret hakkında bilgi veriniz?
    Cevap : İlki 615 yılının Recep ayında aralarında Hz. Osman ve ailesi Rukiye’nin de
    bulunduğu 12 erkek ve 4 kadın olarak üç ay devam etmiş olan hicrettir.
    İkincisi ise 616 yılında 82 erkek, 21 kadın Cafer Bin Ebu Talip
    başkanlığında yapılmıştır.
    Soru 61: İslam’ın ilk düşmanlarından bir kafir vardı ki bu her zaman işkence eder,
    alay eder ve müslümanları rahat bırakmazdı. Abdullah İbni Mesud’u yere
    ellerini ve ayaklarını bağlayıp ona işkence yapmış hatta dini ile alay dahi etmişti.
    Sonunda Bedir savaşında Efendimiz (s.a.v.)’in ondan bana haber getir emri ile
    savaş meydanında bulup elleri ve ayaklarının eklem yerlerinden ayrı ayrı dört
    kılıç darbesiyle yerde olduğunu görüp önce İslam’ı son bir kez daha tebliğine
    şiddetli cevap alması üzerine kafasını keserek sonra onun kulaklarını delip ip
    takıp sürükleyerek Peygamberimizin yanına getirdiği Allah düşmanı kafir kimdir?
    Cevap : Ebu Cehil (Cehaletin babası)
    Soru 62: Mescidi Nebevinin bir tarafında, evsiz ve yurtsuz olanların ve fakir
    müslümanların barınması için bir gölgelik yapılmıştı. Buranın üstü kapalı ise de
    etrafı açıktı ve burası bir ilim yuvası idi. Hatta en çok hadis rivayet eden
    Ebu Hureyre (r.a.)’da burada yetişmişti. Bu ilim yuvasının ismi nedir?
    Cevap : Ashabı Suffa
    Soru 63: Peygamberimiz (s.a.v.)’in annesi Amine hatunun sadık hizmetçisidir. Hz.
    Amine hatunun vefatından sonra Peygamberimizi dedesi Abdulmuttalib’e teslim
    eden ve Efendimiz (s.a.v.)’in “Annemden sonra annem sensin” dediği bu sadık
    hizmetçi kimdir?
    Cevap : Ümmü Eymen
    Soru 64: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in kaç çocuğu vardı isimleriyle birlikte söyleyiniz.
    Cevap : Yedi çocuğu olmuştur. Dördü kız, üçü erkektir. Kızları: Zeynep, Rukiye,
    Ümmü Gülsüm ve Fatıma’dır. Erkek çocukları: İbrahim, Kasım ve Abdullah’tır.
    Soru 65: Hz. Ömer (r.a.)’ın müslüman olması kız kardeşi ve eniştesinin müslüman
    olduklarını öğrenip onları ve Rasulüllah (s.a.v.)’i öldürmek niyetiyle gelirken
    eniştesinin evinin yakınında duyduğu Kur’an’dan etkilenmesi sonucunda olmuştur.
    Hatta onları dövmesine rağmen yine de tekrar dinlediği eniştesinin okuduğu
    surenin, kız kardeşinin ve eniştesinin isimlerini söyleyiniz?
    Cevap : Taha suresi, Kız kardeşi; Fatıma, eniştesi; Said
    Soru 66: Bedir savaşında kaç müslüman şehit oldu, kaç kafir öldürüldü?
    Cevap : 14 müslüman şehit oldu ve 70 kafir öldürüldü.
    Soru 67: Uhut savaşında şehit olan müslümanların sayısı kaçtır?
    Cevap : 72 müslüman şehit olmuştur.
    Soru 68: Efendimiz (s.a.v.)’i hicret esnasında yakalayıp Darun Nedve denen müşrik
    meclisinden hediye almak isteyen ama atının ayakları çöle batarak hedefine ulaşamayan kimdir?
    Cevap : Süreka
    Soru 69: Ezanı Muhammedi’yi rüyasında gören sahabe kimdir?
    Cevap : Abdullah Bin Zeyd
    Soru 70: Uzza isimli putu kıran sahabe kimdir?
    Cevap : Hz. Halit Bin Velid
    Soru 71: Rasulüllah (s.a.v.)’in şairinin ismi nedir?
    Cevap : Hassan Bin Sabit.
    Soru 72: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ilk olarak peygamberliğini açıkça ilan ettiği yer
    neresidir ve ilk olarak ona karşı çıkan kimdir?
    Cevap : Safa tepesinde ve ona ilk karşı çıkan amcası Ebu Leheb’tir.
    Soru 73: Peygamber Efendimiz(s.a.v.)’in son katıldığı savaş hangisidir?
    Cevap : Tebuk savaşı.
    Soru 74: Uhut savaşında Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in kılıcıyla savaşan sahabe kimdir?
    Cevap : Ebu Dücane
    Soru 75: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in tebliği Mekke dışına çıkarmayı
    düşündüğünde aklına ilk gelen yer Taif olmuştu. Çünkü orada tanıdık kapısına
    varabileceği akrabaları vardı. Ama Taif ona beklediği gibi değilde Ebu Leheb’in
    emriyle sert bir şekilde cevap vermiş hatta taşlamışlardı. İşte bu yolculukta
    Efendimiz (s.a.v.)’e eşlik eden bir sahabe vardı. Bu insan atılan tüm taşlara göğüs
    germişti. Bu yiğit insan kimdir?
    Cevap : Zeyd Bin Harise.
    Soru 76: Hendek savaşına adı verilen hendeklerin uzunluk, boy ve eninin ölçüleri ne kadardır?
    Cevap : Uzunluğu: 5,5 km, derinliği: 5 m, eni:9 m. dir.
    Soru 77: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in İştika (yağmur isteme) namazı kılarak dua
    edip namaz biter bitmez hemen yağmurun yağmaya başladığı bir bölge vardı.
    Mescidi Nebevinin karşısında olan bu yere Efendimiz (s.a.v.) sıcak havalarda
    gider ve orada gölgelenirdi. Çünkü bir bulut orayı devamlı ferah tutardı.
    Buraya daha sonra bir mescit inşa edildi. Bu mescidin adı nedir?
    Cevap : Gamame mescidi (Bulut mescidi)
    Soru 78: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in doğduğu gece hangi tarihi olaylar meydana
    geldi?
    Cevap : a-Kisra sarayında 14 sütun yıkıldı b-Mecusilerin ateşleri söndü c-Sava gölü
    kurudu.
    Soru 79: Tövbe suresinde kendisinden bahsedilen, Peygamber (s.a.v.)’in ilk inşa ettiği
    mescit olarak bilinen mescit hangisidir?
    Cevap : Kuba mescidi.
    Soru 80: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Mekke hayatında öyle bir yıl yaşadı ki o yıl
    amcası Ebu Talip vefat etmiş, amcasının vefatından üç gün sonra zevceleri
    Hz. Hatice (r.a.) ahirete göç etmişti. Aynı yıl müslümanlara ambargo
    uygulanmış ve zor durumda bırakılmıştı. Bu yıl Efendimiz (s.a.v.) için sıkıntılı
    olmuştu. İslam tarihinde bu yıla verilen isim nedir?
    Cevap : Hüzün yılı.
    Soru 81: Siyeri Nebi yada Sireti Nebi ne demektir?
    Cevap : Hz. Peygamber (s.a.v.)’in hayatını konu alan kitaba verilen isimdir.
    Soru 82: Müslümanlardan bazıları sayıca fazla olduklarını düşünüp gurura
    kapıldıkları için imtihan olarak yeryüzü tüm genişliğine rağmen kendilerine
    dar geldiği bir savaş yaşadılar. Bu savaşta pusuya düşürüldükleri için
    dağıldılar, hatta Allah Resulü (s.a.v.)’i yalnız bıraktılar ve büyük bir panik
    yaşadılar. Hz. Abbas (r.a.)’ın daveti, hatırlatması ve bağırması üzerine
    tekrar toplanarak zaferi kazandılar. Hakkında inen ayetle müslümanlara ders
    olan bu savaş hangisidir?
    Cevap : Huneyn savaşı.
    Soru 83: İlk Cuma namazı nerede kılınmıştır?
    Cevap : Ranuna vadisinde.
    Soru 84: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ilk vahiy geldiğinde kime anlattı?
    Cevap : Hanımı Hz. Hatice’ye.
    Soru 85: Peygamberimiz (s.a.v.) kaç sene İslam’ı gizli olarak anlattı?
    Cevap : 3 sene.
    Soru 86: Hicret gecesi kafirler nereye toplandı?
    Cevap : Mekke’de Darun Nedve’de toplandılar.
    Soru 87: Peygamberimiz (s.a.v.)’in hicret esnasında saklandığı mağaranın ismi nedir?
    Cevap : Sevr Mağarası.
    Soru 88: Mekke ne zaman fethedildi?
    Cevap : Hicretin 8. Yılı Ramazan ayının 17.sinde.
    Soru 89: Hudeybiye savaşı ne zaman oldu?
    Cevap : Hicretin 6. Yılında.
    Soru 90: Hayber savaşı ne zaman oldu?
    Cevap : Hicretin 7. Yılında.
    Soru 91: Hendek savaşı ne zaman oldu?
    Cevap : Hicretin 5. Yılında.
    Soru 92: Peygamberimizin son savaşı hangisidir?
    Cevap : Tebuk savaşıdır.
    Soru 93: Akabe biati nedir?
    Cevap : Peygamberimiz (s.a.v.) ile Medinelilerin hicretten önce yaptıkları anlaşmadır.
    Soru 94 : Ravza-i Mudahhara neresidir?
    Cevap : Peygamberimiz (s.a.v.)’in kabri ile minberi arasına denir.
    Soru 95 : Asr-ı Saadet ne demektir?
    Cevap : Rasulüllah (s.a.v.)’in yaşadığı çağa Asr-ı Saadet (mutluluk yılları) denir.
    Soru 96 : Rasulüllah (s.a.v.)’in dayısı kimdi?
    Cevap : Sad Bin Ebi Vakkas.
    Soru 97 : İsmet, Emanet, Fetanet, Sıdk ve Tebliğ tüm peygamberlerin ortak sıfatlarıdır.
    Bu sıfatların dışında Peygamberimiz (s.a.v.)’e ait olan sıfatlar nelerdir?
    Cevap : a- Son peygamber olması
    b- Tüm insan ve cinlerin peygamberi olması
    c- Şefaat etme yetkisinin olması
    Soru 98 : Hz. Muhammed (s.a.v.)’e peygamberlik gelmeden önce müşriklerle “Fakirleri
    koruma ve kalkındırma” adı verilen bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşmanın adı nedir?
    Cevap : Hif-ul Fudul
    Soru 99: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’i vefatından sonra kim yıkadı?
    Cevap : Hz. Ali yıkadı.
    Soru 100: Peygamberimiz (s.a.v.) Ebu Eyyup El-Ensari’nin evinde ne kadar kalmıştır?
    Cevap : Yedi aya yakın kalmıştır.
    Soru 101: Haram aylar adı verilen aylar hangileridir?
    Cevap : Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep aylarıdır.
    Soru 102: Müşrikler döneminde geleneksel olarak şiir yarışmaları yapılırdı. Birinci
    gelen yedi meşhur şiir Kabe’nin duvarına asılırdı. Bu yedi şiire ne denirdi?
    Cevap : Muallakat-ı Seba denir.
    Soru 103: Peygamberimiz (s.a.v.)’in doğduğu evin adı nedir?
    Cevap : Darud-Tebabia
    Soru 104: Her müslümanın iman etmesi gereken akidelerden birisi de Peygamberimiz
    (s.a.v.)’in Miraca çıkma hadisesidir. Miraç lügatte; yükseğe çıkma ve
    merdiven manalarına gelir. Miraç hicretten bir buçuk yıl evvel vuku bulmuştur.
    Peygamberimiz (s.a.v.)’in Miraç hadisesinde yedinci kat semada, Mescidi
    Haram ve Mescidi Aksa’dan sonra uğradığı, meleklerin kıyametekadar hayatlarında
    bir defa sıra gelerek tavaf ettiği yedinci kat semadaki bu mescidin adı nedir?
    Cevap : Beytül Mamur.
    Soru 105: Uhut savaşında Peygamberimiz (s.a.v.) bir kaç kafire beddua etmişti.
    Ancak birisine suçu ağır olmasına rağmen beddua etmedi. Ashaptan bazıları:
    “Niçin ona beddua etmiyorsun” diye sorduklarında “Miraç gecesi onu
    Hamza ile kol kola cennete girerlerken gördüm” dediği kişidir. Hicretin
    8.yılında Mekke fethedildiğinde Peygamberimiz (s.a.v.) tarafından öldürülmeleri
    emredilen 10 kişiden de biridir. Fakat daha sonra, Peygamberimiz (s.a.v.)’e
    gelerek af dilemiş ve böylece Mekke’nin fethinden sonra müslüman olup,
    Peygamberimiz (s.a.v.) tarafından Yemame tarafına gitmesi emrolunmuştur.
    Peygamberimizin irtihalinden sonra çıkan yalancı peygamberi daha önce hayatının
    en büyük hatasını yaptığı kılıçla öldürür. Bu sahabe ve öldürdüğü yalancı
    peygamber kimdir?
    Cevap : Vahşi (r.a.), Müseylemetül-Kezzap
    Soru 106: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) peygamberliğini ilk defa açıkça nerede ilan etmiştir?
    Cevap : Safa Tepesinde
    Soru 107: Hicretin dördüncü yılı olaylarındandır. Kilap kabilesinden Ebu Bera, Hz.
    Peygamber (s.a.v.)’e gelerek, mensubu olduğu kabilesi arasında irşatta
    bulunacak zatlar istedi. Peygamberimiz (s.a.v.)’de 40 veya 70 kişi göndermişti.
    Bunların hepsi Ashabı Suffe’dendi. Yolda bu mübarek insanların hepsi şehit
    edildiler. Bu olaya İslam tarihinde ne ad verilir?
    Cevap : Bir-i Maune.
    Soru 108: Hz. Peygamber (s.a.v.) sözleri ile insanları İslam’a davet ettiği gibi,
    devletlere gönderdiği mektuplarla da bu devlet başkanlarını ve tebaasını İslam’a
    davet etti. Bunlardan bir kısmı bu davete sıcak baktı, bir kısmı da reddetti.
    Bu mektuplardan birinin gittiği ülke kralı çok memnun olmuş ve bu memnuniyetini
    göstermek için bazı hediyeler yanında Hz. Peygamber (s.a.v.)’e birde kadın köle
    göndermişti. Peygamberimiz (s.a.v.) bu köleyi azat edip onunla evlendi.
    Peygamberimiz (s.a.v.)’in evlendiği bu validemiz ve ülkesinin adını söyleyiniz.
    Cevap : Hz. Mariye, Mısır.
    Soru 109: Peygamberimiz (s.a.v.)’e Rasulüssakaleyn denmesinin sebebi nedir?
    Cevap : İnsanlara ve cinlere gönderildiği için
    Soru 110: Peygamberimiz (s.a.v.) gençliğinde illegal bir örgüte üye olmuştu. Bu örgüt
    haksızlık kimden gelirse gelsin, kime yönelik olursa olsun haklının yanında
    haksızlara, zalimlere karşı tavır koyuyordu. Bu örgütün adı nedir?
    Cevap : Hılful Fudul (Fazilet örgütü)
    Soru 111: İslamiyet’ten önce Arap kabileleri arasında iç harpler ve kan gütmeler
    yaygın halde idi. İslam’ın gelişiyle kan davaları ve kabileler arası harpler
    son buldu. Ve insanlar Allah (c.c.)’ın gönderdiği İslam nimeti ile kardeşler
    oldular. Bu kabileler yalnız dört ay harp etmeyi haram sayarlardı. Şayet bu
    dört ay içinde harp yapılırsa bu harbe ne ad verilirdi?
    Cevap : Ficar harbi.
    Soru 112: Allah (c.c.)’ın gönderdiği en son ve en mükemmel din olan İslam’ın kaynağı
    Kur’an’ı Kerim’i Allah’ü Teala “Onu biz indirdik, biz koruyacağız” buyuruyor.
    Ve bu arada insanların bazılarına cennette daha fazla mükafat vermek için de
    onları ciddi imtihana tabi tutuyor. Biz müslümanların ise çilelere katlanmış olan
    bu müslümanlara minnet borcumuz vardır. İşte o insanlarda Kur’an’ın
    zamanımıza kadar gelmesinde her türlü çileye katlanmışlardır. Onlardan biri de
    Hz. Bilal idi. Hz. Bilal (r.a.)’a kızgın taşla işkence eden kimdir?
    Cevap : Ümeyye Bin Halef
    Soru 113: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’i Beni Sad kabilesinden Haris adında bir adamın
    karısı Halime’ye verdiler. Peygamberimiz (s.a.v.) süt annesinin yanında kaç
    yaşına kadar kaldı?
    Cevap : Beş yaşına kadar
    Soru 114: Peygamberimiz (s.a.v.)’in 3 oğlu, 4 kızı olmuştur. Onlardan birisi cariyesi
    Mariye’den doğmuştur. Peygamberimiz (s.a.v.)’in Mariye’den olan çocuğunun
    adı nedir?
    Cevap : İbrahim
    Sadece Üyeler Linkleri Görebilir...

    Ey Düşman! Adım Mirim
    Canım Çıksa ALLAH Derim
    Batan Güneş Tekrar Doğar Bilirim
    Yolum Hak Yolu Kitabım Kuran-ı Kerim!!

  2. #2
    Banlandı
    Status : Daru'l Adl isimli Üye şimdilik offline konumundadır
    Üyelik tarihi: Aug 2009
    Bulunduğu yer: İstanbul.
    Mesajlar: 2.247
    Daru'l Adl çok değerli kişi Daru'l Adl çok değerli kişi Daru'l Adl çok değerli kişi
    Tecrübe Puanı
    0

    Emeğinize yüreğinize sağlık kardeşim Allah razı olsun bu faydalı paylaşımınız için.

  3. #3
    Status : Gülseli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
    Üyelik tarihi: Aug 2009
    Bulunduğu yer: بلا مكان أو مكتب
    Mesajlar: 7.724
    Gülseli etkileyici bir atmosfer sağlar Gülseli etkileyici bir atmosfer sağlar Gülseli etkileyici bir atmosfer sağlar
    Tecrübe Puanı
    0

    Muhteşem bilgiler. Teşekkürler kardeşim. Allah senden razı olsun.

  4. #4
    Status : Lokman Hekim isimli Üye şimdilik offline konumundadır
    Üyelik tarihi: Dec 2009
    Mesajlar: 16
    Lokman Hekim seçkin bir yolda olduğunu belli
    Tecrübe Puanı
    0

    sayenizde unutuklarımızı bir daha tazeledik kardesim cok sagolun inş

  5. #5
    Status : serap çelik isimli Üye şimdilik offline konumundadır
    Üyelik tarihi: Jan 2010
    Bulunduğu yer: konya
    Mesajlar: 172
    serap çelik seçkin bir yolda olduğunu belli
    Tecrübe Puanı
    0

    razı olsun ellerine sağlık




  6. #6
    Status : turangida isimli Üye şimdilik offline konumundadır
    Üyelik tarihi: Jan 2010
    Bulunduğu yer: bursa osmanlı
    Mesajlar: 5.328
    turangida yakında ünlü olacak turangida yakında ünlü olacak
    Tecrübe Puanı
    0

    razı olsun

  7. #7
    Status : egemen78 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
    Üyelik tarihi: Feb 2012
    Mesajlar: 1
    egemen78 seçkin bir yolda olduğunu belli
    Tecrübe Puanı
    0



    ​eline koluna sağlık arkadaşım çok uğraşmızsın

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok



SEO by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.